Inflație galopantă și concedieri masive, consecințele mai puțin știute ale creșterii salariului minim pe economie. Avertismentul FMI care se aplică și la români

de: Alexandru Puiu
08 11. 2023

În timp ce oamenii vulnerabili din punct de vedere financiar visează cu brațele deschise la majorarea salariului minim pe economie și ignoră cu entuziasm consecințele negative mai mult sau mai puțin evidente ale acestor măsuri, oficialii Fondului Monetar Internațional au venit cu un avertisment.

Anul viitor, la fel de altfel ca în 2023, sunt planificate mai multe majorări ale salariului minim pe economie în Europa. Din păcate, acestea sporesc riscul unei inflații mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pentru simplul fapt că vom vedea o creștere relativ slabă a productivității în regiune. Aceasta este concluzia Fondului Monetar Internațional, citat de Reuters.

Citește și: România, în fruntea clasamentului european la un subiect rușinos. Suntem lideri la impozitarea salariului, bani munciți care merg la stat

Scăderea inflației ar trebui să încetinească majorările salariale nejustificate

La momentul de față, ne pregătim pentru o atenuare a inflației de la niveluri de peste 10%. Urmează diminuarea creșterii prețurilor, detaliu care va facilita revenirea salariilor în teritoriu pozitiv. Astfel, dacă speranța guvernelor europene ajunge să se materializeze, va încuraja consumul și, într-un final, va duce la o redresare economică mai amplă.

Chiar și așa, dacă așteptatul boom al economiei din regiune va fi diminuat de creșterea inflației, va fi foarte riscant să majoreze salariile fără o creștere a productivității. Nu de alta, dar acele costuri suplimentare vor trece asupra consumatorilor prin prețurile umflate la produse și servicii, creându-se un cerc vicios.

Citește și: Bani gratis de la stat în 2024, ajutorul minim de incluziune. Se depun deja cererile, cine primește banii

Majorările de salarii acum, o ideea mai proastă decât pare la prima vedere

Punctual, salariul minim din Polonia, deși cel mai mare din regiune, urmează să crească anul viitor cu aproximativ 20%. Guvernul României a majorat deja cu 10% salariul minim din octombrie, în timp ce Ungaria vehiculează aplicarea unei creșteri între 10 și 15%. În Cehia este speculată o majorare între 9 și 12%, aspect care ar depăși nivelul inflației estimat pe 2024. Decizia din spatele acestor majorări este cu atât mai ciudată cu cât vine după o lungă perioadă de scădere a salariilor reale, una care a lovit cererea și a redus semnificativ activitatea economică din ultimul an.

„În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune”, a ținut să menționeze Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și Sud-Est, conform Economedia.

„Aceasta necesită ca cererea să evolueze într-un mod în care firmele să aibă mai puţine şanse să treacă asupra consumatorilor majorările de preţuri. Din acest motiv, este important ca politicile macroeconomice să nu slăbească prematur sau prea rapid”, a concluzionat oficialul FMI.